2 Δεκ 2013

#19. Mazzy Star - Seasons Of Your Day


[Στο πλαίσιο της Blogovision 2013, το Πο Πο Culture! προσφέρει δωρεάν στους αναγνώστες του σύντομα μαθήματα ιστορίας και λαογραφίας]

Mazzy Star: Ντουέτο alternative rock μουσικής που δημιουργήθηκε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ το 1989. Έκτοτε έχει κυκλοφορήσει 4 συνολικά άλμπουμ. Το πιο πρόσφατό τους, το Seasons Of Your Day, ήρθε φέτος, 17 χρόνια μετά το προηγούμενο.

Μάθημα της 2ας Δεκεμβρίου 2013: Οι δώδεκα φυλές του Ισραήλ

Ο Ιακώβ ήταν ο γιός του Ισαάκ και της Ρεβέκα, εγγονός του Αβραάμ και της Σάρα. Όταν μια εξοντωτική ξηρασία χτύπησε την πατρίδα του, την Κανά, πήρε τους γιους του και μετακόμισαν στην Αίγυπτο όπου και ο λαός του, οι Ισραηλίτες (Ισραήλ ήταν το όνομα με το οποίο φώναζε τον Ιακώβ ο Θεός -το χαϊδευτικό του ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων) πλήθυνε εντυπωσιακά, προφανώς χάρη στο μπόλικο σιτάρι και τη λοιπή ευζωία των Αιγυπτίων. Όταν ο Ιακώβ πέθανε -σε ηλικία 147 ετών-, ο Ιωσήφ, το αγαπημένο του παιδί, αποφάσισε να εκπληρώσει την τελευταία επιθυμία του πατέρα του, που ήταν να ταφεί στην πατρίδα του. Έτσι, οι Ισραηλίτες ξαναγύρισαν στο σημερινό Ισραήλ.

Χώρισαν τη γη με βάση την οικογένεια που είχε στο μεταξύ φτιάξει ο κάθε ένας από τους γιους του Ιακώβ και οι εγγονοί του. Κάπως έτσι προέκυψαν οι δώδεκα φυλές του Ισραήλ. Τα δώδεκα βασίλεια, βασικά. Ήταν τα εξής: Του Ιούδα, του Μωυσή, του Ρουβήν, του Συμεών, του Λευί, του Δαν, του Νεφθαλί, του Γαδ, του Ασίρ, του Ισσαχάρ, του Ζαβουλών, του Βενιαμίν, του Εφραίμ και του Μανασσή. Αν τα μετρήσεις, σού βγαίνουν 14 και επίσης λείπει και ο ίδιος ο Ιωσήφ. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Κάποιες θέλουν μερικά από τα βασίλεια να λειτουργούν σαν συνομοσπονδία και να μετράνε ως ένα, άλλες θέλουν κάποιους από τους βασιλείς να εκπίπτουν λόγω διαφόρων παραπτωμάτων, άλλες έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι ο Ιακώβ είχε κάνει παιδιά με διάφορες γυναίκες, πράγμα που δημιουργούσε ένα μπέρδεμα με τις κληρονομιές, ενώ ο Ιωσήφ, ως αντιβασιλιάς της Αιγύπτου δεν χρειάστηκε να λάβει εδάφη και στο Ισραήλ. Τέλος πάντων, αν θέλουμε να δούμε κάθε πιθανή εκδοχή, θα χρειαστούμε εκατοντάδες posts, οπότε μένουμε στα βασικά: Κάθε φυλή, κάθε βασίλειο, πήρε και το όνομα ενός γιού ή εγγονού του Ιακώβ.

Mazzy Star σημαίνει πολύτιμο αστέρι. Θα μπορούσε να παραπέμπει στο άστρο που έδειχνε το δρόμο προς τη φάτνη που γεννήθηκε ο Χριστούλης, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι οι David Roback και Kendra Smith είχαν αυτό ακριβώς στο μυαλό τους όταν έφτιαχναν το μουσικό τους ντουέτο στην Καλιφόρνια, στα τέλη της δεκαετίας του '80. Οι Mazzy Star, βέβαια, έγιναν διάσημοι κυρίως λόγω της Hope Sandoval που πήρε τη θέση της Smith ένα χρόνο μετά την ίδρυση του γκρουπ. Πολύς κόσμος, ακόμη και σήμερα, αγνοεί ότι πρόκειται για ντουέτο και πιστεύει ότι Mazzy Star είναι το όνομα της τραγουδίστριας. Καθόλου παράδοξο. Γιατί Mazzy είναι ένα πανέμορφο ισραηλίτικο όνομα. Αν στα χρόνια του Ιακώβ έδιναν εδάφη και βασίλεια και στις γυναίκες, σίγουρα μια φυλή του Ισραήλ θα ήταν κι αυτή της Μεϊζύ. Η πιο πολύτιμη, η πιο λαμπερή, η πιο μειλήχια. Σαν το Seasons Of Your Day, το comeback των Mazzy Star μετά από 17 χρόνια.

Άκουσέ το όλο εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: