4 Δεκ 2013

#17. Steve Mason - Monkey Minds in the Devil's Time


[Στο πλαίσιο της Blogovision 2013, το Πο Πο Culture! προσφέρει δωρεάν στους αναγνώστες του σύντομα μαθήματα ιστορίας και λαογραφίας]

The Last Of The Heroes: Τραγούδι στο Monkey Minds in the Devil's Time, στο τελευταίο άλμπουμ του Steve Mason, όπου ο καλλιτέχνης πλαισιώνει με dub το σπικάρισμα ενός Βραζιλιάνου σπορτκάστερ πάνω σε έναν αγώνα Formula 1. 

Μάθημα της 4ης Δεκεμβρίου 2013: Αΰρτον Σένα, ο τελευταίος των ηρώων.

H σεζόν του '93 ήταν κομματάκι περίεργη για τη Formula 1. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής της προηγούμενης χρονιάς, Νάιτζελ Μάνσελ, δεν ήταν παρών. Είχε συμβόλαιο με τη Williams, αλλά όταν έμαθε ότι η ομάδα του πήρε και τον Αλαίν Προστ και δεν έλαβε τις εγγυήσεις που ήθελε ότι οι δύο οδηγοί θα αντιμετωπίζονταν τουλάχιστον ως ισάξιοι, αποφάσισε να αποσυρθεί και να κατεβεί στο πρωτάθλημα Indy. Μαζί του, αποσύρθηκε και το Νο. 1 από το μονοθέσιο της Williams, έτσι ο αντικαταστάτης του, ο Ντέιμον Χιλ, κατέβηκε με το 0.

Την ίδια ώρα, ούτε ο Αΰρτον Σένα δεν ήθελε να ανανεώσει το συμβόλαιό του με τη McLaren. Ο λόγος είναι ότι η Honda αποφάσισε να αποσυρθεί από το πρωτάθλημα και η ομάδα του θα χρησιμοποιούσε κινητήρες Ford για τη νέα σεζόν, εκμηδενίζοντας πρακτικά τις πιθανότητες του Βραζιλιάνου να ανταγωνιστή το μεγάλο του αντίπαλο, Προστ, που θα "φορούσε" τους πολύ πιο δυνατούς της Renault. Τελικά συμφώνησε να το ανανεώνει... αγώνα με τον αγώνα. Βλέποντας και κάνοντας κοινώς. Το αναπάντεχα καλό του ξεκίνημα τον κράτησε στην ομάδα ως το τέλος της σεζόν.

Το πρωτάθλημα, βέβαια, δεν θα παιζόταν ανάμεσα σ' αυτούς τους δύο μόνο. Ο Γερμανός Μίκαελ Σουμάχερ, 24 ετών τότε και μετά από ένα πρώτο πλήρη χρόνο στη Formula 1 την περασμένη σεζόν, όπου τερμάτισε 3ος στη γενική κατάταξη (είχε συμμετάσχει και σε έξι αγώνες το 1991), ήταν ο νέος δελφίνος, ο πιο φιλόδοξος από όλους. Στις νίκες πήρε μερίδιο και ο Ντέιμον Χιλ, που αποδείχθηκε άξιος απόγονος του σπουδαίου Γκρέιαμ.

Ο Προστ κατέκτησε 7 και τον τίτλο, ο Σένα 5 και τη δεύτερη θέση, ο Χιλ 3 και την τρίτη, ενώ ο Σουμάχερ έμεινε τέταρτος με 1 νίκη, αλλά εντυπωσίασε κάνοντας 5 ταχύτερους γύρους. Ήταν το πρελούδιο για τον πρώτο του τίτλο, που ήρθε την επόμενη χρονιά. Για τον Σένα, κάτοχο τρεις φορές πρωταθλητή μέχρι τότε, η δεύτερη θέση -ειδικά πίσω από τον Προστ που κατακτούσε τον τέταρτο δικό του τίτλο- ήταν σκέτη καταστροφή. Ο Προστ, όμως, αποφάσισε ότι θα εγκαταλείψει την ενεργό δράση -και άρα και τη θέση του στην Williams- η οποία δεν έχασε χρόνο και πρόσφερε συμβόλαιο στον Σένα για το 1994. Ήταν η τελευταία του, μοιραία σεζόν στο σπορ. Σκοτώθηκε στο τρίτο γκραν πρι εκείνης της χρονιάς.

Προσπάθησα πολύ να καταλάβω από ποιο γκραν πρι προέρχεται το πορτουγέζικο σπικάρισμα που χρησιμοποιεί ο Steve Mason σαν βάση για το υπέροχο The Last Of The Heroes. Τα μέτρια πορτογαλικά μου και η ασθενής μου μνήμη με οδήγησαν σε έναν αγώνα στην Ισπανία από τη σεζόν του 1993. Αλλά μπορεί και να κάνω λάθος. Το σίγουρο είναι ότι σε εκείνο τον αγώνα για πρώτη και μοναδική φορά οι τρεις τους (Προστ, Σένα Σουμάχερ -με αυτή τη σειρά) βρέθηκαν μαζί στο βάθρο. Τρεις οδηγοί με εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα, οδηγική συμπεριφορά και αγωνιστικό προφίλ. Ήταν ένα βάθρο μοναδικό. Περίπου όπως και το Monkey Minds in the Devil's Time, το άλμπουμ που φιλοξενεί το τραγούδι. Πολυποίκιλλο και γεμάτο ταλέντο. Πάσχει μόνο από υπερβολική διάρκεια -κι αυτός είναι ένας λόγος που δεν φιγουράρει πιο ψηλά στη φετινή μου λίστα.

Άκουσέ το όλο εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: