11 Δεκ 2013

#10. Jagwar Ma - Howlin'


[Στο πλαίσιο της Blogovision 2013, το Πο Πο Culture! προσφέρει δωρεάν στους αναγνώστες του σύντομα μαθήματα ιστορίας και λαογραφίας]

Jagwar Ma: Ψυχεδελικό electro τρίο από την Αυστραλία. Το όνομά τους συνδυάσει μια ανορθόγραφη γραφή της λέξης Jaguar και το επώνυμο του μέλους τους, Jono Ma. 

Μάθημα της 11ης Δεκεμβρίου 2013: Η αποίκηση της Αυστραλίας.

Ο πρώτος Ευρωπαίος που πάτησε στις ακτές της Αυστραλίας ήταν ο Ολλανδός Βίλεμ Γιάνζον το 1606. Ερχόταν από τα βόρεια, από τις Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες, που σήμερα αποτελούν κυρίως μέρος της Ινδονησίας) και χαρτογράφησε μόνο μια χερσόνησο της αυστραλιανής ηπείρου, χωρίς να μπορεί να συνειδητοποιήσει το μέγεθός της. Η απόσταση ήταν πολύ μεγάλη για τους εξερευνητές για να ασχοληθούν με αυτό το κομμάτι γης, ειδικά όταν λίγο πιο βόρεια υπήρχαν περιοχές, αφιλόξενες μεν, αλλά που έδειχναν να διαθέτουν μεγάλο φυσικό πλούτο.

Από το 1606 ως το 1770 μόλις 54 ευρωπαϊκά πλοία πέρασαν από το στενό ανάμεσα στην Παπούα Νέα Γουινέα και πολύ λιγότερα κατηφόρισαν προς τα Νότια. Ανάμεσά τους ήταν το πλοίο του Άμπελ Τάσμαν που χαρτογράφησε τις ακτές της Βόρειας, της Δυτικής και της Νότιας Αυστραλίας, που τότε ήταν γνωστές ως Νέα Ολλανδία, και έφτασε πρώτος από τους Ευρωπαίους στο νησί που πήρε το όνομά του και σήμερα το ξέρουμε ως Τασμανία.

Αλλά οι Ευρωπαίοι δεν έδειχναν ιδιαίτερη όρεξη να αποικίσουν τη νέα αυτή ήπειρο μέχρι την επανάσταση των Αμερικανών και την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας τους. Η Μεγάλη Βρετανία, μετά την απόσχιση των αμερικανικών πολιτειών χρειαζόταν μια νέα αποικία. Και ο σημαντικότερος λόγος ήταν ότι οι φυλακές της ήταν γεμάτες και δεν είχε πού να στείλει τους κατάδικους. Οι συζητήσεις ήταν πολλές και τελικά επελέγη η Αυστραλία. Το 1787, ο Πρώτος Στόλος, αποτελούμενος από 11 πλοία και περίπου 1.530 ανθρώπους (οι μισοί εκ των οποίων ήταν κατάδικοι) έφτασε στον όρμο Μπότανι και έστησε έναν καταυλισμό που πήρε το όνομα του ανθρώπου που έδωσε το ΟΚ για την αποστολή, του Βαρόνου Σίδνεϊ.

Την επόμενη χρονιά κάτι γαλλικά καράβια βόλταραν στην περιοχή, κάτι που προβλημάτισε τους Βρετανούς, οι οποίοι -για να προλάβουν τους άσπονδους εχθρούς τους- άρχισαν να στέλνουν όλο και περισσότερους φυλακισμένους να αποικήσουν τις ακτές της Νεάς Ηπείρου. Από το 1793 και μετά, άρχισαν να καταφθάνουν κι άλλοι Βρετανοί, που έμαθαν για τη νέα αυτή περιοχή και θέλησαν να φύγουν μακριά από τις δυσκολίες της πατρίδας τους και να δοκιμάσουν να χτίσουν μια νέα ζωή αλλού. Η Μεγάλη Βρετανία σύντομα είχε κατοχυρωθεί στη νέα ήπειρο. Ήταν πια δική της.

Το πρόβλημα ήταν ότι μαζί με τους κατάδικους έφταναν και αρρώστιες. Και η Αυστραλία δεν ήταν μια περιοχή χωρίς ανθρώπους μέχρι τότε. Οι ιθαγενείς, που ονομάστηκαν Αβοριγίνες από το λατινικό ab origine, που σημαίνει "ντόπιος" ("με καταγωγή από εκεί") αποδεκατίστηκαν από τις επιδημίες των Ευρωπαίων, για τις οποίες δεν είχαν αναπτύξει αντισώματα και από περίπου μισό εκατομμύριο πτιν το 1787 έφτασαν στο ιστορικό χαμηλό των 74.000 το 1933. Σήμερα, ο αριθμός τους έχει επιστρέψει στα επίπεδα πριν την αποίκηση της γης τους από τους Βρετανούς. Σε σχέση με άλλους ιθαγενείς πληθυσμούς, είχαν την τύχη μιας πολύ καλύτερης μεταχείρισης από τους Ευρωπαίους.

Μια πολύ συνηθισμένη λέξη των Αβοριγίνων είναι το "ma". Δεν έχω καταφέρει να βρω τι σημαίνει -κάτι σχετικό με το "καλός" και το "υγιής" πρέπει να είναι-, αλλά τη συναντώ συχνά. Να τη και στο όνομα του Jono Ma. Να τη και στο όνομα της μπάντας που έφτιαξε, όταν έφυγε από τους Lost Valentinos. Οι Jagwar Ma είναι ό,τι πιο φρέσκο έδωσε φέτος η Αυστραλία, μια χώρα που θέλει μουσικά να γίνει ο νέος Καναδάς. Είναι η φυσική συνέχεια των Tame Impala και είναι κάτι, αλλά δεν είναι κιόλας. Είναι psychedelic electro, αλλά δεν είναι κιόλας. Σαν τον Jono Ma. Μπορεί να είναι Αβοριγίνας, μπορεί και όχι. Τέλος πάντων, το Howlin' είναι δισκάρα.

Άκουσέ το όλο εδώ:


Η λίστα με τα καλλίτερα του 2013, μέχρι στιγμής:
10. Jagwar Ma - Howlin'
11. Gogol Bordello - Pura Vida Conspiracy
12. Anna Calvi - One Breath
13. Cults - Static
14. Josh Ritter - The Beast In Its Tracks
15. The Joy Formidable - Wolf's Law
16. Sigur Ros - Kveikur
17. Steve Mason - Monkey Minds In The Devil's Time
18. Foals - Holy Fire
19. Mazzy Star - Seasons Of Your Day
20. Rotting Christ - Κατά Τον Δαίμονα Εαυτού
21-30: Όσα έμειναν απέξω

Δεν υπάρχουν σχόλια: