15 Δεκ 2013

#06. Arcade Fire - Reflektor


[Στο πλαίσιο της Blogovision 2013, το Πο Πο Culture! προσφέρει δωρεάν στους αναγνώστες του σύντομα μαθήματα ιστορίας και λαογραφίας]

Ρεζίν Σασάν: Ιδρυτικό μέλος των Arcade Fire, σύζυγος του frontman τους Γουίν Μπάτλερ, με καταγωγή από την Αϊτή. Ακούγεται συχνά στα τραγούδια του συγκροτήματος να τραγουδά στα γαλλικά. 

Μάθημα της 15ης Δεκεμβρίου 2013: Η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το κράτος της Ελλάδας.

Το 1789, όταν ξέσπασε η Γαλλική Επανάσταση, από τον Άγιο Δομίνικο (όπως λεγόταν τότε ολόκληρο το νησί που σήμερα φιλοξενεί το ομώνυμο κράτος και την Αϊτή -παλιότερα ήταν γνωστό ως Ισπανιόλα, το πρώτο μέρος της Αμερικής που πάτησε πόδι ο Κολόμβος) έβγαινε το 50% του καφέ και της ζάχαρης του συνόλου της παγκόσμιας παραγωγής. Η οικονομική σημασία του νησιού για τη Γαλλία ήταν απλά παρανοϊκή.

Ανάμεσα στις συζητήσεις που είχε ξεκινήσει ο Διαφωτισμός (και που οδήγησαν στη επανάσταση) ήταν και τα περί δουλείας. Ο Ντιντερό θεωρούσε αθέμιτο τον αποικισμό ξένων περιοχών και την υποταγή των λαών τους από τους Ευρωπαίους, o Αββάς Γρηγόριος θεωρούσε ότι ο αποικισμός γινόταν με λάθος τρόπο: Η σκλαβιά ήταν κάτι αποτρόπαιο, ο "εκπολιτισμός" των ιθαγενών θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς. Το 1788 ηγετικές φυσιογνωμίες του Διαφωτισμού ίδρυσαν την Société des Amis des Noirs με σκοπό την κατάργηση της δουλείας στη Γαλλία. Μετά ήρθε η επανάσταση και το 1791 οι σκλάβοι του Αγίου Δομίνικου πήραν κι αυτοί τα (όποια) όπλα κατά της αριστοκρατίας και του βασιλιά. Τα δύο τρίτα των σκλάβων του νησιού είχαν γεννηθεί στην Αφρική. Η επανάσταση εκεί άρχισε να έχει διαφορετικό χαρακτήρα από αυτόν της μητρόπολης: Αφρικανοί εναντίον Ευρωπαίων, σκλάβοι εναντίον αφεντικών, πατριώτες εναντίον βασιλικών. Όλοι μαζί και όλοι αντίπαλοι.

Η προσωρινή κυβέρνηση στο Παρίσι κατάλαβε ότι μια επέμβαση των Ισπανών ή των Άγγλων υπέρ του παλιού καθεστώτος στο νησί θα ήταν εξαιρετικά εύκολη υπόθεση και πως η Γαλλία θα έχανε την πιο πλούσια αποικία της, γι' αυτό και επέσπευσε τη συζήτηση περί κατάργηση της δουλείας. Το 1792 όλοι οι κάτοικοι της Γαλλίας έγιναν ελεύθεροι, ισότιμοι πολίτες και το 1794 ένας μαύρος, ο Ζαν Μπαπτίστ Μπελέ κατέφθασε στο γαλλικό κοινοβούλιο, ως ο πρώτος αντιπρόσωπος του Αγίου Δομίνικου. Η εξέγερση ηρέμησε.

Όταν ο Ναπολέων ανέλαβε τη εξουσία, καταλύοντας την δημοκρατία, έριξε σχεδόν όλο το βάρος του ενδιαφέροντός του στη Γηραιά Ήπειρο. Σκεφτόταν, μάλιστα, να επαναφέρει το θεσμό της δουλείας και το 1802 έστειλε ένα στρατό στον Άγιο Δομίνικο για να ελέγξει την κατάσταση εκεί και να επιστρέψει τους Αφρικανούς στο προηγούμενό τους καθεστώς. Αλλά ο στρατός των απελευθερωμένων μαύρων είχε πια πάνω από μια δεκαετία εμπειρίας και με τη βοήθεια της τύχης (ο κίτρινος πυρετός σάρωσε τους Γάλλους στρατιώτες) πέτυχε μια σπουδαία νίκη κατά του Ναπολέοντα και την επόμενη χρονιά ίδρυσε τη Δημοκρατία της Αϊτής. Οι Αϊτινοί δεν βοήθησαν στις επαναστάσεις των υπολοίπων αποικιών από φόβο μήπως οι Ισπανοί ή οι Βρετανοί επέμβουν εις βάρος της. Κι όντως, κατάφεραν να ξεφύγουν της προσοχής τους για κάποια χρόνια. Τελικά οι Ισπανοί έφτασαν στο νησί μετά από το κάλεσμα κάποιων αριστοκρατών που δεν καλόβλεπαν την πολλή δημοκρατία που επικράτησε και το έσπασαν στα δύο: Αϊτή στα δυτικά, Άγιος Δομίνικος στα ανατολικά.

Στις 15 Ιανουαρίου του 1822 η Αϊτή (ή το Χαΐτιον, όπως την ονόμαζαν οι τότε Έλληνες), με επιστολή προς τον Αδαμάντιο Κοραή έγινε το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την Επανάσταση του '21 και το δικαίωμα των Ελλήνων για αυτοδιάθεση. Η πρώτη χώρα στον κόσμο που κυβερνήθηκε από μαύρους έγινε η πρώτη χώρα που αναγνώριζε την σύγχρονη Ελλάδα ως κυρίαρχο κράτος (αυτό το ήξερες Ηλία Κασιδιάρη;). Η Αΐτή είναι ο τόπος καταγωγής της Ρεζίν Σασάν των Arcade Fire. Οι γονείς της έφυγαν από το νησί κατά την περίοδο της δικτατορίας Ντιβαλιέ και μετανάστευσαν στον Καναδά. Εκεί γνώρισε τον Γουίν Μπάτλερ το 2000 και εκείνος την έπεισε να παίξει με την μπάντα του. Μερικά χρόνια αργότερα η μπάντα αυτή έγινε Arcade Fire, ίσως το σπουδαιότερο συγκρότημα του πλανήτη αυτήν τη στιγμή. Φέτος κυκλοφόρησαν το τέταρτό τους άλμπουμ, το "Reflketor". Είναι το πιο επαναστατικό, αλλά -σαν την νεοσυσταθείσα το 1804 Αϊτή- το πιο αδύναμο της καριέρας τους.

Άκουσέ το όλο εδώ:




Η λίστα με τα καλλίτερα του 2013, μέχρι στιγμής:
06. Arcade Fire - Reflketor
07. The Veils - Time Stays, We Go
08. The National - Trouble Will Find Me
09. Chvrches - The Bones Of What You Believe
10. Jagwar Ma - Howlin'
11. Gogol Bordello - Pura Vida Conspiracy
12. Anna Calvi - One Breath
13. Cults - Static
14. Josh Ritter - The Beast In Its Tracks
15. The Joy Formidable - Wolf's Law
16. Sigur Ros - Kveikur
17. Steve Mason - Monkey Minds In The Devil's Time
18. Foals - Holy Fire
19. Mazzy Star - Seasons Of Your Day
20. Rotting Christ - Κατά Τον Δαίμονα Εαυτού
21-30: Όσα έμειναν απέξω

Δεν υπάρχουν σχόλια: